آشنایی با مخازن حمل مواد شیمیایی
عمده مواد شیمیایی را باید به منظور مصرف در موارد خاص به مکان های مختلف ارسال نمود، به همین جهت این مواد را باید در مخازن مناسب ریخت تا آسیبی به آنها وارد نگردد. در همین رابطه مخازن استیل حمل مواد شیمیایی که معمولاً برای ذخیره، حمل و نقل مواد در میان شهرها استفاده می گردد، باید دارای استانداردهای خاصی باشند.
مخازن استیل حمل مواد شیمیایی از چه موادی ساخته می شوند؟
ماده اصلی این مخازن ورق استیل می باشد. با توجه به اینکه استیل ترکیبی از مواد شیمیایی مختلف مانند منگنز، کربن، کروم و . . . می باشد، افزایش و یا کاهش درصد هر کدام از این فلزها خیلی از خواص و ویژگی های این مخازن را دستخوش تغییرات می کند. انواع ورق استیل که برای ساخت مخازن حمل مواد شیمیایی استفاده می شود، از نوع استیل 316 و 304 هستند و همچنین با توجه به طبقه بندی مخازن استیل از لحاظ ساخت به نوع تک جداره، دو جداره و سه جداره باید متناسب با ماده شیمیایی که قرار است در آن مخزن ریخته شود، نوع مخزن را انتخاب نمود. عموماً برای حمل مواد شیمیایی از مخازن استیل موسوم به مخزن استیل ضد اسید استفاده می شود، که از ورق استیل 316 برای بدنه آن استفاده شده است، که دارای خاصیت ضد اسیدی در دماهای بسیار بالا می باشد. اکثر سازندگان، مخازن استیل حمل مواد شیمیایی را پایه دار می سازند، تا کف مخزن تماسی با کف زمین نداشته باشد و راحت تر بتوان مواد شیمیایی را داخل آن ریخت و از آن خارج نمود. عموماً انواع ورق استیل به کار رفته در این مخازن را با نوعی ماده ضد زنگ پوشش دهی می کنند تا کاملاً نکات ایمنی و بهداشتی رعایت شده باشد.
مخازن استیل حمل مواد شیمیایی باید دارای چه خصوصیاتی داشته باشند؟
مخازن حمل مواد شیمیایی از جهات مختلفی با هم تفاوت دارند. از دیگر المان هایی که به انتخاب نوع مخزن ختم می شود، نوع ورق متناسب با ماده شیمیایی مورد نظر می باشد. مهم ترین خاصیت مخازن حمل مواد شیمیایی ویژگی ضد زنگ بودن و ضد خورندگی قابل توجه این مخازن می باشد. این مخازن نباید هیچگونه واکنشی در برابر مواد اسیدی و قلیایی از خود نشان دهند. عموماً باید مقدار ماده شیمیایی را که درون مخازن استیل حمل مواد شیمیایی می ریزیم، کمتر از حجم واقعی مخزن باشد تا بر اثر تغییرات جوی و دما، تغییری در مواد شیمیایی انجام نشود و سرریز نگردند. از این مخازن ساخته شده از ورق استیل بیشتر برای حمل مواد شیمیایی مانند اسید فسفریک، اسید نیتریک، اسید سولفوریک و دیگر مواد شیمیایی قابل استفاده در کارخانجات تولید مواد شوینده و دیگر صنایع استفاده می شود.
تولید کنندگان و سازندگان مخازن استیل حمل مواد شیمیایی باید در هنگام ساخت، علاوه بر توجه به نوع ورق استفاده شده به نوع جوش ها، نوع اتصالات و کانال های ورودی و خروجی مواد شیمیایی ساخته شده مخزن توجه کنند، تا همگی خواص ضداسیدی و ضدزنگ داشته باشند تا واکنشی با مواد شیمیایی انجام نشود. خریداران انواع مخازن حمل مواد شیمیایی باید در هنگام سفارش نوع ماده شیمیایی و چگالی آن ماده، وزن ماده شیمیایی، نوع و طرح مخزن را به فروشنده و تولید کننده اعلام نمایند، تا تولیدکننده مخزنی مناسب را تولید کند که درجه اطمینان بالایی داشته باشد و بتواند انواع فشارهای وارده فضا و ماده شیمیایی را تحمل کند.
همچنین شکل مخزن ( هرمی، مکعبی، استوانه ای، افقی و . . .) و نوع مخزن و ورق به کار رفته را متناسب با نوع ماده شیمیایی، فاصله حمل و نقل، شرایط جوی طول سفر و بسیاری از عوامل دیگر باید انتخاب کرد تا ماده شمیایی به انواع موجودات زنده و محیط پیرامونش آسیبی وارد ننماید.
مزایای استفاده از مخازن استیل به جای مخازن پلی اتیلن و دیگر مواد
یکی از مزایای استفاده از مخازن استیل به جای مخازن پلی اتیلن مقاومت این مخازن در برابر انواع فشارها و ضربات می باشد، به خصوص در هنگام حمل و نقل که ممکن است اتفاقات ناخواسته ای برای ماشین حمل مخزن و خود مخزن پیش بیاید. لازم به ذکر است که چگالی اکثر مواد شیمیایی نسبت به مایعات دیگر بیشتر می باشد و مخازن پلی اتیلن کمتر می توانند این فشارها را تحمل کنند. به همین جهت اگرچه این مخازن سااخته شده از ورق استیل می باشند و گرانتر هستند، ولی مخازن مطمئن تری برای حمل مواد شیمیایی می باشند. از دیگر دلایلی که مخازن استیل را برای حمل مواد شیمیایی استفاده می کنند و مشتری بیشتری دارند، قابلیت نصب تجهیزات مختلف بر این مخازن می باشد زیرا دیگر مخازن با جنس های مختلف نمی توانند سنگینی و فشار حاصل از تجهیزات نصب شده روی خود را تحمل کنند، اما مخازن استیل این توانایی تحمل را دارند. انواع شیرها، نردبان، آبنما، سیستم های سرمایشی و گرمایشی دیجیتال، سیستم همزن و . . . از برخی این تجهیزات می باشند.