مخازن استیل تحت فشار
امروزه در خیلی از صنایع غذایی، شمیایی و داروسازی از تجهیزاتی با بدنه بکار گرفته شده از ورق استیل استفاده می گردد که مانند هر آلیاژ دیگری دارای انواع مختلفی می باشد، در این بین یکی از کاربردهای مهم ورق استیل در ساخت مخازن می باشد. از جمله مهمترین این مخازن که برای مصارف ویژه ای علی الخصوص در پتروشیمی استفاده می شوند، مخازن استیل تحت فشار می باشد که در این مقاله به آن پرداخته خواهد شد.
ویژگی های ورق استیل به کار گرفته شده در ساخت مخازن استیل تحت فشار
ورق استیل در انواع مختلفی در سطح بازار موجود می باشد و در ساخت تجهیزات صنایع مختلف از آنها استفاده می گردد. این آلیاژ از عناصر زیادی تشکیل شده است، به طوریکه با افزایش و یا کاهش مقدار هر یک از این عناصر خواص آنها نیز دستخوش تغییرات می گردد. این عناصر شامل نیکل، کروم، کربن، گوگرد و خیلی دیگر از عناصر می باشند.
انواع ورق استیل موجود در سطح بازار ایران، به طبقه بندی های مختلف از جمله دسته بندی ورق استیل سری 300 شامل 304،317،316 و... و دسته بندی ورق استیل سری 400 تقسیم می گردند که عمده مخازن تحت فشار با ورق استیل سری 300 ساخته می شوند، زیرا این ورق ها دارای خصوصیات مناسبتری با توجه به کاربردهای این گونه مخازن می باشند. انواع ورق استیل دارای خواصی مانند ضد زنگ بودن و مقاومت در برابر خوردگی، استحکام در برابر حرارت های بالا، مقاوم در برابر سایش، تحمل فشار های بالا و . . . هستند. مخازنی که با این نوع از ورق ها ساخته می شوند نیز به دسته های گوناگونی مانند تک جداره، دو جداره و سه جداره تقسیم می شوند که هر کدام دارای مزایایی می باشند و در صنایع مختلفی و برای نگهداری و حمل و نقل مواد خاص به کار برده می شوند.
مخازن استیل تحت فشار را در طرح های مختلفی مانند کروی، استوانه ای، مخروطی، هرمی و افقی می سازند، که هر کدام از صنایع با توجه به کاربردی که نیاز دارند، از هرکدام از این شکل ها ممکن است استفاده نمایند. بیشتر این مخازن پایه دار بوده و از سطح زمین فاصله دارند.
معرفی مخازن استیل تحت فشار
این مخازن با توجه به کاربردشان، به دو دسته مخازن نگهداری و مخازن استیل تحت فشار تقسیم می گردند. از مخازن نگهداری برای ذخیره مواد مختلف استفاده شده، که بیشتر صنایع تمایل به خرید آنها دارند. نکته قابل ذکر در مورد این مخازن، دارا بودن سقف های شناور و ثابت می باشد. اما مخازن استیل تحت فشار از جمله مخازنی می باشند که عمدتاً برای صنایع پتروشیمی و حمل موادی مانند نفت و گازوئیل از آنها بهره گرفته می شود. مخازن استیل تحت فشار همانطور که از نام آن مشخص است، توانایی تحمل فشارهای مختلفی را داشته و با توجه به فشارهای مختلف، در ضخامت های گوناگون و با سقف های شناور ساخته می شوند که در موارد لزوم سقف آنها قابلیت کنار رفتن دارد.
مخازن تحت فشار را عموماً به شکل استوانه ای و کروی می سازند، که بتوانند قابلیت بهتری از خود نشان بدهند. این مخازن دارای پوشش های گرمایشی و سرمایشی هستند. در هنگام سفارش ساخت این مخازن باید به تولید کننده اطلاعاتی در مورد اندازه ضخامت بدنه، چند جداره بودن، نوع شکل، نوع کاربرد و جوشکاری آن ارائه داد تا بتوان مخازن استیل تحت فشار مناسبی را تحویل گرفت. مخازن استیل تحت فشار دارای تجهیزات مختلفی مانند فشار سنج، حجم سنج، سیستم های گرمایشی و سرمایشی، آب نما، شیرهای استیل ورودی و خروجی، نردبان و . . . بوده که با توجه به استحکام ورقی که در ساخت و تولید آن به کار رفته، می تواند وزن همه این تجهیزات را تحمل کند.
در هنگام فروش این مخازن، درصد مقاومت در برابر مواد اسیدی و شیمیایی، درصد تحمل فشار و نوع کاربرد آن نیز ذکر گردیده است. نوع ورق استیل به کار گرفته شده در مخازن استیل تحت فشار با ضخامت، واکنش پذیری در برابر مواد مختلف، مقدار فشار و حرارت رابطه مستقیم دارد. حجم این مخازن را با توجه به نوع کاربرد، محل نصب، قطر و نوع مواد ریخته شده در آن در نظر می گیرند. برای رعایت کردن نکات ایمنی باید در هنگام تولید این مخازن تحت فشار درب ها و سقف های شناور برایش ایجاد نمود تا در صورت بالا رفتن فشار هوا، برای مواد داخل مشکلی پیش نیاید. رنگ این مخازن نیز از جمله موارد بسیار مهم می باشد، چون مخازن تحت فشار با رنگ سفید دمای محیط را جذب نمی کنند و همچنین اشعه های گرم و مضر خورشید را نیز جذب نمی نمایند.
همچنین باید به این مسئله توجه داشت که مواد داخل این مخازن می توانند ایجاد الکتریسیته ساکن کنند و به همین دلیل بهتر است این مخازن دارای سیستم انتقال به زمین باشند تا جریان های ناخواسته به زمین منتقل گردد. مخازن استیل تحت فشار، بسیاری از خصوصیات مخازن نگهداری را دارند، اما استحکام این مخازن در برابر فشار مواد مختلف بسیار بیشتر می باشد و به همین جهت درجه اطمینان بیشتری برای حمل این مواد پرفشار و خطرناک ایجاد می کنند.