تفاوت گالوانیزه و استیل

تفاوت گالوانیزه و استیل

تاریخچه گالوانیزه

تاریخچه استفاده از گالوانیزه به سال 1724 باز می گردد. زمانی که یک شیمیدان فرانسوی به نام Melouin در آکادمی رویال فرانسه یک روش پوشش روی مذاب بر روی آهن را توصیف کرد.
در سال 1836 دیگر شیمیدان فرانسوی به نام Sorel این موضوع را ادامه داد. او برای پوشش دهی آهن به وسیله روی ابتدا آن را 9 مرتبه در اسید سولفوریک تمیزکاری نمود و بعد به وسیله فلاکس کلرید آمونیم آن را آغشته و در مخزن روی مذاب قرار داد تا اولین قطعه گالوانیزه تشکیل گردد. گالوانیزه گرم به سبب افزایش طول عمر قطعات، از لحاظ بالا بردن مقاومت آنها در برابر خوردگی شیمیائی و الکتروشیمیائی در بیشتر صنایع و بخصوص در نواحی که در معرض خوردگی هستند، همواره مورد توجه صنعتگران می باشد.

 

تفاوت گالوانیزه و استیل

استیل یک فولاد ضدزنگ بوده که فرآیند تولید آن شامل ترکیبی از فولاد کربن دار معمولی با 12 درصد کروم می باشد، که این دو به شکل نرم استفاده می شود. سپس این ترکیب در دمای محیط قرار گرفته و سخت می گردد. سپس برای جداسازی ناخالصی از سطح فلز پرداخت آن انجام می شود و سپس عملیات اثر ناپذیر سازی  انجام می شود، تا روی سطح استیل لایه محافظ تشکیل شود.
ولی همانطور که قبلا اشاره شد، تولید گالوانیزه متفاوت می باشد. به این صورت که در آن سطح استیل کربن دار معمولی با فلز روی پوشش دهی می شود. کار اصلی روی مقاوم کردن فلز از زنگ زدگی و خوردگی می باشد.
استیل نسبت به گالوانیزه گران‌تر است و همچنین نسبت به گالوانیزه نیز استحکام بیشتری دارد. این آلیاژ در ساختمان ها، خطوط لوله کشی، ابزارهای پرکاربرد مانند تیغه های اره و لوازم آشپزخانه مورد استفاده قرار می گیرد.
هدف اصلی هر دو فلز، پیشگیری از خوردگی و زنگ زدگی بوده، اما تفاوت آن در رسیدن به این هدف است گالوانیزه برای این امر از روی استفاده شده ولی در استیل از فلز کروم. کروم در درون ساختار استیل قرار گرفته و متمرکز نیست، ولی در گالوانیزه روی به طور لایه ای در سطح فولاد استفاده شده است. اگر گالوانیزه خراش بردارد ممکن است خوردگی ایجاد شود ولی در استیل این خراش آسیبی نمی رساند.

 

مزایای گالوانیزه

استفاده از ورقهای گالوانیزه 10 فایده خواهد داشت که عبارتند از:
1-هزینه کمتر: برای انجام عملیات گالوانایزینگ، در مقایسه با سایر روش های معمول جلوگیری از خوردگی، نیاز به هزینه کمتری خواهد بود.
2- هزینه کمتر برای تعمیرات و نگهداری: حتی در شرایطی که انجام عملیات گالوانایزینگ در مقایسه با سایر روش های جلوگیری از خوردگی، هزینه بیشتر است، اجرای آن به دلیل عدم نیاز به تعمیرات پرهزینه‏، توصیه می شود.
3- طول عمر زیاد: طول عمر ورق های پوشش داده شده با روی‏ در محیط های کاملا خورنده، در حدود 20 تا 30 سال می باشد.
4- اعتبار: استانداردهای مختلف در خصوص گالوانایزینگ ورق های فولادی، درزمینه ایجاد پوشش های نازک بحث می کنند و این نشان دهنده آن است که طول عمر و نحوه عملکرد لایه روی‏، برای مصرف کننده قابل اعتماد می باشد.
5- دوام پوشش: پوشش ایجاد شده از طریق گالوانیزه به دلیل داشتن یک ساختار متالورژیکی خاص، دارای مقاومت مناسب در برابر صدمات مکانیکی، سایش و خوردگی خواهد بود.
6- محافظت در برابر صدمات محیطی به صورت اتوماتیک: پوشش های گالوانیزه به دلیل آنکه در فولاد نفوذ کرده و به عنوان کاتد عمل می کنند، به همین دلیل خواهد توانست مقاطع ریز موجود روی سطح فولاد را در برابر صدمات محیطی و خورندگی، محافظت نمایند.
7- محافظت کامل: پوشش ایجاد شده می تواند کلیه نقاط و سطوح فولاد را اعم از گوشه ها، جاهای کوچک و فرورفتگی ها پر نموده و از خوردگی آنها جلوگیری نماید. در این زمینه هیچ پوششی بهتر از پوشش گالوانیزه عمل نخواهد کرد.
8- بازرسی آسان: پوشش گالوانیزه را به راحتی و بدون نیاز با هیچ آزمایش مخربی و تنها از طریق چشم می توان کنترل و بازرسی نمود (در شرایط خاص که نیاز به ارائه تضمین برای کنترل کیفیت است، نیاز به آزمایش های مخرب می باشد).
9-رسیدن به هدف در زمان کوتاه: در صورتی که نیاز باشد از ورق های گالوانیزه در محل استفاده گردد، در این حالت نیاز به صرف زمان برای آماده سازی سطح، رنگ کردن و یا بازرسی نخواهد بود.
10-محافظت کامل توسط پوشش گالوانیزه: فرایند گالوانیزه وابسته به شرایط آب و هوائی نمی باشد.

 

کاربرد ورق گالوانیزه چیست؟

از ورق گالوانیزه در ساخت لوازمی مثل سینی کابل، نردبان کابل، لوله فولادی برق، لوله بخاری، کانال کولر، کابینت آشپزخانه، شیروانی منازل، لوله‌های آب و هر جا که احتمال خوردگی آهن و خسارت وجود دارد، استفاده می‌شود. اصطلاح فولاد برای آلیاژهای آهن که تا حدود ۱،۵ درصد کربن دارند و غالبا با فلزهای دیگر همراهند، بکار می‌رود. خواص فولاد به درصد کربن موجود در آن، عملیات حرارتی انجام شده بر روی آن و فلزهای آلیاژ دهنده موجود در آن بستگی دارد.
ورق گالوانیزه به دو صورت کلی رول و فابریک در کارخانه تولید می شود.
ورق های رول گالوانیزه با ضخامت های 0.18 میلی متر تا 6 میلی متر و با دو عرض 1000 میلیمتر و 1250 میلیمتر تولید می شوند.
ورق های فابریک گالوانیزه هم به دو صورت فابریک 2000*1000 میلی متر و فابریک 2500*1250 میلی متر تولید می شوند.
وزن عمومی رول ها بسته به عرض رول یا ضخامت و کارخانه تولید کننده بین 5 تا 7 تن می باشد.
 

تماس بگیرید