آشنایی مخازن استیل صنایع غذایی
مهمترین هدف در کارخانه های تولید مواد غذایی بعد از کیفیت، رعایت بحث بهداشت می باشد، به همین جهت تجهیزاتی که در کارخانه های تولید مواد غذایی استفاده می شوند باید دارای حداقل میزان آلودگی و بالاترین کیفیت باشند. مواد اولیه ای که در ساخت مخازن حمل و نگهداری مواد غذایی استفاده می شوند، آنها را به یکی از مطمئن ترین تجهیزات مورد استفاده در این صنعت تبدیل نموده است.
خصوصیات مخازن صنایع غذایی
مخازن استیل صنایع غذایی مورد استفاده در کارخانه های تولید غذا دارای اشکال گوناگونی چون استوانه ای، کروی، افقی و . . . هستند، که هر مدام ازین مخازن با توجه به نوع کاربرد و درخواست مشتری به یکی از این اشکال ساخته می شوند. انواع مخازن ساخته شده از ورق استیل را می توان از نظر نوع ساخت و تولید به گروه های تک جداره، دو جداره و سه جداره تقسیم نمود به طوریکه هر یک ویژگی و قابلیت های منحصر به فرد خود را دارند، که در بخش های مختلفی از کارخانه های تولید غذا استفاده می گردند.
مخازن استیل صنایع غذایی دارای تجهیزات جانبی از جمله آب نما، سیستم دیجیتال گرمایشی و سرمایشی، همزن، لوله های انتقال مواد غذایی، دریچه بازدید، نردبان و . . . می باشند. انواع ورق استیل که در ساخت مخازن استیل صنایع غذایی استفاده می شوند، دارای درصد کروم بیشتری می باشند تا خواص ضد خوردگی و ضد زنگ بودن در آنها تقویت گردد و چون استیل از عناصر مختلفی مانند کربن، کروم، منگنز و . . . تشکیل شده است، افزایش و یا کاهش هر کدام از این عناصر بر ویژگی های آن تاثیر مستقیمی دارد.
لازم به ذکر است که مخازن استیل صنایع غذایی که در کارخانه های مواد غذایی استفاده می شوند، دارای ظرفیت های مختلفی از 500 لیتر تا ده هزار لیتر می باشند و از ورق های متنوعی مانند انواع ورق استیل 304، 317، 316 و . . . در ساخت و تولید آنها استفاده می شود. البته ورق استیل 304 و 316 در ایران خواهان بیشتری دارد و در بخش های مختلف صنایع غذایی بیشترین مشتری را دارند چون دارای استحکام و خواص ضد اسیدی مناسب تری می باشند.
کاربرد مخازن استیل صنایع غذایی
مخازن صنایع غذایی که در کارگاه ها و کارخانه های تولید مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرند، در واحد های مختلف تولید، نگهداری و مخلوط سازی مواد به کار گرفته می شوند. به همین جهت انواع ورق استیل استفاده شده در این مخازن می توانند با هم متفاوت باشند، به طوری که ورق هایی که برای مخازن استیل بخش ذوب و مخلوط سازی مواد غذایی استفاده می شود می توانند با ورق های استفاده شده در ساخت مخازن بخش های نگهداری، ذخیره و حمل و نقل مواد غذایی متفاوت باشند.
مخازن استیل صنایع غذایی که در کارخانه های تولید و ذخیره مواد غذایی استفاده می شوند، قابلیت نگهداری انواع مواد از قبیل آرد، برنج، نشاسته و به طور کلی مواد غذایی خشک را دارند. برخی از مخازن هم با ورق استیل های مقاوم تر در بخش ذوب مواد غذایی مانند کارخانه های تولید شکلات و بعضی هم در مخازن مخلوط سازی مواد مانند کارخانه های تولید لبنیات استفاده می شوند، که نسبت به نوع کاربردشان دارای خصوصیات ویژه ای می باشند. موادی که برای ساخت مخازن استیل صنایع غذایی به کار برده می شود با توجه به نوع کاربری مخزن، ظرفیت مخزن و موادی که قرار است در آن تولید و یا نگهداری شوند، متفاوت می باشند. مثلاً از مخازن تک جداره با ظرفیت های متفاوت می توان برای نگهداری مواد خشک مانند برنج، آرد، حبوبات و . . . استفاده کرد و از مخازن دو جداره و سه جداره می توان برای مخازن ذوب و مخلوط سازی استفاده کرد، به این علت که دارای استحکام بیشتری در برابر گرما و درجه حرارت های متفاوت هستند.
البته چنانچه قرار باشد مواد غذایی که خاصیت اسیدی ندارند را در مخزن نگهداری کنند، از مخازن ساخته شده با ورق استیل 304 استفاده می شود و اگر قرار باشد مواد غذایی اسیدی و خورنده را در مخازن استیل نگهداری کنند، از مخازن ساخته شده با استیل 316 استفاده می شود که مقاومت بیشتری در برابر اسیدها دارد.
مواد غذایی مانند شیر و خامه که دمای هوا روی آنها تاثیرگذار می باشد را باید در مخازنی نگهداری و حمل و نقل کرد که دارای ورق استیل بیشتری باشند. مانند مخازن دو جداره و سه جداره که مقاومت بیشتری نیز دارند.
همچنین دامداری ها یکی از مشتریان اصلی مخازن استیل صنایع غذایی ساخته شده از ورق استیل 316 و 304 می باشند. چون برای نگهداری و حمل و نقل شیر از این مخازن استفاده می کنند، اما از آنجایی که استیل 304 دارای قیمت کمتری می باشد، بیشتر مورد استفاده دامداری ها قرار می گیرد.
این نوع مخازن نه تنها در کارخانه های صنایع غذایی بلکه در بسیاری از صنایع مانند داروسازی، مواد شیمیایی، مصالح ساختمانی و همچنین در بخش حمل و نقل مواد غذایی در مسافت های طولانی نیز مورد استفاده می باشند.